Uitgebreide uitleg aankoopmakelaar

Welke diensten levert een aankoopmakelaar? 

Wij begrijpen dat er veel dingen op u af komen als u een woning wilt kopen. Makelaars Emmen helpt u hier graag bij. Wilt u zich oriënteren op de woningmarkt? Heeft u advies nodig van een professionele makelaar? Dan bent u bij ons aan het juiste adres. U krijgt hulp van een aankoopmakelaar. Een aankoopmakelaar is namelijk gespecifieerd in het aankopen van onroerend goed. Tijdens het hele aankoopproces krijgt u hulp en begeleiding. Een aankoopmakelaar helpt u bij de zoektocht, tijdens bezichtigingen, ontwikkelen van de koopakte tot aan de afhandeling bij de notaris.

Aankoopmakelaar niet wettelijk verplicht

Het is mogelijk om zelfstandig een woning te kopen, dus zonder hulp van een aankoopmakelaar. Het is namelijk niet wettelijk verplicht om samen te werken met een makelaar. Wel raden wij u aan om hulp te vragen van een aankoopmakelaar. Een aankoopmakelaar biedt u namelijk talloze voordelen. De meest belangrijke voordelen kunt u hieronder lezen;

  • De werkzaamheden die komen kijken bij het aankoopproces kosten veel tijd. Een aankoopmakelaar pakt veel van deze werkzaamheden voor u op en zorgt voor al het contact tussen verschillende partijen.
  • Een aankoopmakelaar is dagelijks bezig met de woningmarkt en kent daardoor alle ins and outs. Een aankoopmakelaar weet vaak welke woningen te koop komen, in uw voordeel, want zo vindt u sneller uw droomwoning.
  • Een aankoopmakelaar ontfermt zich over al het papierwerk. Hier hoeft u zich niet mee bezig te houden.
  • Het kan gebeuren dat u op slag verliefd wordt op een woning. Een aankoopmakelaar is altijd professioneel en niet emotioneel betrokken bij een woning. Onze makelaars geven u daarom altijd betrouwbaar en onafhankelijk advies.
  • Een aankoopmakelaar merkt gebreken op en deelt deze met u. Een aankoopmakelaar weet exact hoe er onderhandeld dient te worden.

 Aankoopmakelaar en de kosten

Een aankoopmakelaar vraagt een vergoeding voor zijn of haar werkzaamheden. Deze vergoeding wordt ook wel makelaarscourtage genoemd. Welke kosten u kwijt bent aan de aankoopmakelaar overlegt u van tevoren met onze makelaar. Zo komt u achteraf niet voor vervelende verrassingen te staan. Via onze website kunt u vrijblijvend een offerte opvragen. Hieronder beschrijven wij de meest voorkomende tariefsoorten. Zo krijgt u alvast een beeld van de kosten.

  • Vast tarief; u betaalt een vast tarief voor de werkzaamheden die de makelaar voor u uitvoert.
  • Percentage van de aankoopsom; u betaalt bij dit tarief 1,5% van de aankoopsom van de woning aan de verkoopmakelaar.
  • Prestatietarief; bij dit tarief ontvangt de makelaar een vergoeding naar prestatie. De makelaar probeert de deal rond te krijgen voor een zo laag mogelijke prijs. Voorbeeld; het lukt de makelaar om op €200.000,- uit te komen, terwijl de originele vraagprijs €220.000,- was. U betaalt vervolgens 5% over €20.000,- aan de makelaar.

Makelaarskosten zijn helaas niet aftrekbaar en maken geen deel uit van de kosten koper. Het bedrag dat u betaalt voor een taxatierapport en de kosten die u maakt bij de notaris mag u wel aftrekken van uw inkomen. Houdt u hier rekening mee tijdens de opgaaf van uw inkomstenbelasting?

Wilt u ook informatie lezen over een verkoopmakelaar? Hier leest u wat een verkoopmakelaar voor u kan doen.

Heeft u vragen of hulp nodig bij het vinden van een makelaar in Emmen?