Uitgebreide uitleg verkoopmakelaar

Welke diensten levert een verkoopmakelaar? 

Bent u van plan om uw woning te verkopen? Dan bent u aan het juiste adres bij een verkoopmakelaar. Een verkoopmakelaar is gespecialiseerd in verkoop van onroerend goed. Van tevoren spreekt u met de makelaar af welke werkzaamheden hij of zij voor u uitvoert. Wilt u weten wat de meest voorkomende werkzaamheden zijn van een verkoopmakelaar? Dit kunt u hieronder lezen;

 • Het bepalen van de vraagprijs
 • De woning verkoopklaar maken
 • Gesprekken voeren met geïnteresseerden
 • Een koopcontract opstellen

Het is niet wettelijk verplicht om een verkoopmakelaar in te schakelen wanneer u uw woning wilt verkopen. U mag dit ook volledig zelfstandig doen. Wel raden wij u aan om een verkoopmakelaar in te schakelen, omdat een makelaar de woningmarkt uitstekend kent.

Vraagprijs bepalen

De eerste stap bij een woningverkoop is het vaststellen van de verkoopprijs. Een verkoopmakelaar voert een aantal stappen uit om tot een goede prijs te komen.

 • Er wordt onderzoek gedaan naar vergelijkbare woningen.
 • Er wordt uitgezocht of er toekomstplannen zijn in uw omgeving. Dit heeft namelijk invloed op de verkoop uw woning.
 • Uw woninggegevens in het Kadaster worden bekeken.
 • Er wordt gevraagd naar uw persoonlijke wensen en behoefte. Heeft u bijvoorbeeld haast bij de verkoop van uw woning?

Zodra de verkoopmakelaar alle informatie verzameld heeft, zal er een vraagprijs aan u voorgesteld worden. Bent u het eens met de prijs? Dan is het tijd voor de volgende stap.

Woning verkoopklaar maken

Nu de vraagprijs is vastgesteld is het tijd om de woning verkoopklaar te maken.

 • Uw woning wordt op een professionele manier gefotografeerd
 • Veelal wordt er een verkoopbrochure ontwikkeld
 • De afmetingen van uw woning worden genoteerd
 • De woning wordt op het internet geplaatst

Zodra deze stappen zijn uitgevoerd is het verkoopproces officieel begonnen.

 Overleggen met geïnteresseerden
De verkoopmakelaar gaat met geïnteresseerden in gesprek. Uiteraard wordt u zorgvuldig op de hoogte gehouden. Doordat een verkoopmakelaar veel ervaring heeft, is het voor de makelaar binnen enkele minuten al duidelijk of een partij een serieuze koop overweegt. Indien er daadwerkelijk iemand geïnteresseerd is wordt er gestart met de onderhandelingen.

 Koopcontract ontwikkelen

De verkoopmakelaar houdt u goed op de hoogte. U bent en blijft diegene die het uiteindelijke akkoord op een bod geeft. Is de deal rond? Dan is het tijd voor het koopcontract. Dit is een belangrijk document. Een verkoopmakelaar weet exact welke onderwerpen er opgenomen moeten worden in een koopcontract. Is het koopcontract rond? Dan brengt de verkoopmakelaar u in contact met de notaris. Dit is de laatste stap, na een bezoek aan de notaris heeft u officieel de woning verkocht.

 Persoonlijke situatie versus verkoopmakelaar

Het is niet wettelijk verplicht om met een verkoopmakelaar samen te werken. Heeft u zelf al eerder een woning verkocht? Heeft u geen haast bij de verkoop? Dan is het begrijpelijk wanneer u eerst zelf probeert de woning te verkopen. Het is mogelijk om via onze website in contact te komen met verkoopmakelaars uit de omgeving van Emmen. U kunt vrijblijvend een gesprek aanvragen, na het gesprek kunt u besluiten om te kiezen voor een verkoopmakelaar of om toch zelfstandig de woning te verkopen. Te allen tijde staat makelaars Emmen voor u klaar!

Meer weten over makelaardij?

Heeft u na het lezen van de informatie over aankoopmakelaar en deze pagina nog vragen? Schroom dan niet om contact op te nemen met de makelaars uit regio Emmen. Zij helpen u graag!

Heeft u vragen of hulp nodig bij het vinden van een makelaar in Emmen?